0-506-976-47-94

Sosyal Medyada Biz}

İş Güvenliği Uzmanı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

İş güvenliği; işyerlerinde başta çalışanlar olmak üzere, işverenler de dahil işyerinde bulunan herkesi, mesleki kazalardan, ölümlerden ve sağlık sorunlardan korumak için devlet tarafından yasalarla belirtilen, işçi ve işverenlerin işbirliği ile aldıkları tedbirler bütünüdür. İş güvenliği uzmanları ise, bu yolda işçi ve işverenlere yol göstermek, rehberlik etmek amacıyla görevlendirilen mimar, teknik elemanlar ya da mühendislerdir. İşyerinde güvenliğin ve sağlıklı çalışma koşullarının oluşturulmasında ve sürdürülmesinde İş güvenliği uzmanlarına birçok farklı görev düşmektedir. İş güvenliği uzmanları, işyerlerinde çalışabilmek ve görevlerini sürdürmek için devlet tarafından verilen sertifikalara sahip olmakla yükümlüdür. Belirli bir eğitimin alınmasının ardından göreve başlayan İş Güvenliği Uzmanı kişiler, iş güvenliği konusunda oluşturulan kanun, tüzük ve yönetmeliklere uymaya, uymayan işveren ya da işçiler hakkında uyarılarda bulunmaya ve işyerinde iş güvenliğine uygun bir ortamın yaratılması için çaba göstermeye zorunludur.

İş Güvenliği Uzmanı olma Şartları:

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ya da teknikerler, öncelikle bakanlık tarafından yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşlarından, özel eğitim şirketleri ya da üniversitelerden İş güvenliği uzmanı olabileceklerine dair sertifika almak zorundadır. Bu sertifikaya sahip olmak isteyen adaylar, en az 220 saat iş güvenliği hakkında eğitim almak zorundadır. Eğitim sürelerini dolduran ve sertifika alan iş güvenliği uzmanı adaylarının ise tekrar ÇSGB tarafından yapılan sınavlara katılmaları ve sınavlardan geçer not almaları gerekir. Geçer not almayı başaran tüm adaylar, bakanlık tarafından aldıkları yetki belgesi ile uzmanlık mesleklerine başlayabilmenin ilk adımını atmış olur. İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilere verilen sertifikalar, A, B ve C olmak üzere 3 farklı kategoride değerlendirilmektedir. Bu belgelerden A sınıfı belgeye sahip olanlar bütün ağır ve hafif tehlikeli sınıflarda görev alabilirken, B sınıfında sahip olanlar tehlikeli ve orta tehlikeli sınıflarda görev alabilir. Az tehlikeli sınıflarda görev alabilecek adaylarının ise sadece C sınıfı belgeye sahip olmaları, mesleklerine başlayabilmeleri açısından yeterli olmaktadır.

iş güvenliği 3

İş Güvenliği Uzmanlarının temel görev, yetki ve sorumlulukları:

1)İşverenlere ve işçilere rehberlik etme

  • İş Güvenliği Uzmanı, işyerinde kullanılan bütün makine, araç-gereç ve teçhizatlar da dahil olmak üzere, işyerinde uygulanacak işlerin planlanması, uygulanması ve güvenlik tedbirleri kapsamında değerlendirilen bütün donanımların seçim aşamasında, iş güvenliği kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak hareket eder ve bu konuda işverene yükümlülüklerini hatırlatır.
  • İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olabilecek bütün tedbirleri, yazılı bir şekilde işverene sunar.
  • İşyerinde özellikle işçilerin karşılaştıkları iş kazaları ya da meslek hastalıklarının sebepleri hakkında detaylı araştırmalar yaptıktan sonra, aynı kaza ve hastalıkların tekrarlanmaması için alınacak tedbirleri belirleyerek, bu tedbirleri işverenlere de iletir.
  • İş Güvenliği Uzmanı, işyerinde tehlike arz edebilecek bütün olayları araştırarak, bu konularda birçok çalışmada bulunur ve çalışmalarını işverenlere sunar.

2)Risk değerlendirmelerinde bulunma

  • İş sağlığı ve güvenliği hususunda işyerinde yapılan bütün risk değerlendirmeleriyle ilgili çalışmalara katılarak, bu değerlendirmeler sonucunda alınması gereken tüm tedbir ve güvenlik önlemleri hususunda işverene önerilerde bulunur ve önerilerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini takip eder.

 

3)Çalışma ortamlarının gözetimlerini gerçekleştirme

  • İş Güvenliği Uzmanı, çalışılan ortamın gözetimlerini gerçekleştirerek, kanunlarda ve yönetmeliklerde belirtilen bütün bakım, kontrol ve ölçümleri planlar ve bunların yerine getirilip getirilmediğini kontrol eder.
  • İş güvenliği uzmanı, işyerinde yangın ya da patlama vb. tehlikeli durumların önlenmesi için yapılan bütün çalışmalara katılır ve bu konuda işverene önerilerde bulunur.
  • İş Güvenliği Uzmanı, kaza, doğal afet ve ya yangın vb. acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılır ve bu konuda düzenli eğitimlerin yapılmasını teşvik eder, işveren ve işçilerin acil plan doğrultusunda hareket edip etmediklerini kontrol eder.

4)İşçilerin eğitim, bilgilendirme ve kayıt işlemlerini gerçekleştirme

  • İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini kanun ve yönetmeliklere göre düzenler, düzenlediği eğitim programını, yazılı olarak işverene sunar.
  • İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve çalışma ortamının gözetimini gerçekleştirdikten sonra işyeri hekimi ile birlikte yıllık değerlendirme raporu hazırlar.
  • Çalışanlara yönelik düzenlediği tüm bilgilendirme faaliyetlerini, aynı zamanda işverene rapor eder.
  • Bakanlık tarafından belirtilen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili olan bilgileri İSG katibine iletir.
  • Gerektiğinde işyeri hekimi ile işbirliği yaparak, meslek hastalıkları ve iş kazalarına dair değerlendirmelerde bulunur, tehlike arz eden durumların tekrarlanmaması için araştırma ve incelemeler yapar, önleyici faaliyetleri hazırlar ve hazırladığı önleyici faaliyetlerin işyerinde işveren ve işçiler tarafından uygulanıp uygulanmadığını kontrol eder.
  • İş Güvenliği Uzmanı, bir sonraki yıla dair iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleriyle ilgili yıllık çalışma planını işyeri hekimi ile işbirliği içerisinde hazırlar.
  • Yetkili iş sağlığı ve güvenliği kurulu ile işbirliği içerisinde hareket eder.

iş güvenliği 5

İş Güvenliği Uzmanlarının Yetkileri

Yukarıda saydığımız görev ve sorumluluklara sahip olan İş güvenliği uzmanı kişilerin, görevlerinin yanı sıra birçok konuda yetkileri de bulunmaktadır. İş güvenliği uzmanlarının yetkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

1)İş güvenliği ile ilgili tehlike arz eden durumları işverene bildirmesine rağmen, işveren gerekli önlemleri henüz almamışsa, iş güvenliği uzmanı bu durumu yetkili iş kurumu il müdürlüğüne bildirir.

2)İşyerinde tehlikeli bir durum söz konusu olduğunda yapılan işi durdurarak, bu konuda işverene başvurur.

3)İşyerinin bütün birim ve bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliğine dair inceleme ve araştırmalarda bulunur, gerekli bilgi ve belgelere ulaşmak adına işçilerle görüşme yapar.

4)İş Güvenliği Uzmanı, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş sağlığı ve güvenliği konusunda işbirliği içerisinde hareket eder.

İş güvenliği uzmanlarının yükümlülükleri:

1)İş Güvenliği Uzmanı, işyerinde işini aksatmadan yerine getirmek, verimli bir çalışma ortamının yaratılmasına katkıda bulunmak, işverenin mesleki ya da ticari bilgilerini gizli tutmakla yükümlüdür.

2)İş güvenliği uzmanı, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği konusundaki tüm ihlallerinden işverene karşı daima sorumludur.

3)İş Güvenliği Uzmanı, görevlendirildiği işyerinde iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren çalışmalar da dahil işyeri hekimiyle birlikte yaptığı çalışmaları, onaylı bir deftere yazar.

4)İş yerinde iş güvenliği uzmanının ihmali sebebiyle işçilerden birinin herhangi bir ölüm ve ya maluliyetle karşılaşması durumunda, iş güvenliği uzmanı kişilerin belgesi 6 ay süreyle askıya alınır.

İş Güvenliği uzmanına, işyerinde güvenlikli ve sağlıklı bir ortamın oluşması için yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok görev ve sorumluluk düşmektedir. İş güvenliği uzmanları, işverenler ve işçiler arasında köprü vazifesini görmekle yükümlüdür. Böylesine kutsal ve zor bir göreve sahip olan iş güvenliği uzmanlarının en ufak bir ihmalleri bile işyerinde işçilerin ya da herhangi bir kişinin ölümüne varacak kazalara sebep olabilir. Bu yüzden iş güvenliği uzmanı sertifikası verilecek kişilerin devlet tarafından yapılan bütün sınavları başarıyla geçmesinin yanı sıra, bilgilerini işyerinde uygulayabilecek ve hayata geçirebilecek iş prensibine sahip karakterde olmaları da oldukça önemlidir. İş Güvenliği Uzmanı olan kişilerin bütün görev ve yetkileri, mesleğe dair bilgiler 6331 sayılı kanun kapsamında ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. İş güvenliği uzmanların kanun ve yönetmelikleri dikkatlice takip etmeleri ve işyerinde yeterli güvenlik tedbirlerini almaları, ölümlerin ve kazaların önüne geçilmesinde önemli bir yere sahiptir.